Jak se cítíme ve svém městě: Libor Pisklák

Libor Pisklák: Sochař, restaurátor, www.pisklak.cz

Jak vidí veřejný prostor v Litoměřicích a co by doporučili a vylepšili, jsme se zeptali těch nejpovolanějších – litoměřických výtvarníků a výtvarnic a osobností, které ve veřejném prostoru tvoří a mapují ho.

Obecně se dá konstatovat, že celý problém realizací veřejných děl ve veřejném prostoru vznikl počátkem 90.let, kdy byla zrušena zákonem daná procentuální část investic ze státních zakázek na výtvarná díla. Tento systém však funguje ve státech Evropské unie a je možné si všimnout při návštěvě měst v Holandsku, Španělsku, Německu i Francii, že při revitalizacích veřejných prostor jsou výtvarná díla v hojné míře zastoupena. V ČR je soutěží a zakázek na výtvarné dílo do veřejného prostoru minimální množství, což je obrovská škoda pro generace výtvarníků, kteří se mohou spoléhat pouze na granty a “osvícenost” architektů a investorů.

Litoměřice dostaly do vínku dobré urbanistické řešení města. Palčivým problémem je samozřejmě doprava, především páteřní komunikace Na Valech, která negativně ovlivňuje klima a bezpečnost ve městě. Situace se jistě zlepší po realizaci západního a východního obchvatu města.

Litoměřické náměstí, kde jsou zastoupeny jednotlivé historické slohy, tvoří učebnici architektury. Velikost prostoru a jeho orientace ohromí každého, kdo město navštíví. Je velká škoda, že celá plocha slouží jako parkoviště. Domnívám se, že minimálně polovina náměstí v členění sever-jih, by mohla být od aut oproštěna a mohla by sloužit obyvatelům města. Je možné navrhnout sezonní mobiliář do uvolněných ploch a vytvořit tak parter pro kulturní a odpočinkové vyžití obyvatel.

Domnívám se, že v Litoměřicích zatím nedošlo k žádné fatální chybě. Hodnocení řešení revitalizací parku a ulic je samozřejmě subjektivní, každý architekt a výtvarník má svůj pohled a invence a na každý prostor by se dalo vytvořit velké množství variant. Důležité je, aby takto revitalizovaná místa plnila svoji funkci a věnovala se jim následně patřičná péče a údržba. Zkušenosti mám takové, že věci, které vypadají velice zajímavě na vizualizacích a prezentaci projektu, pak v reálném životě často neustojí zátěž běžného života lidí ve městě.

V Litoměřicích chybí nový progresivní architektonický projekt, jaký mají např. v Kutné Hoře nebo v Žatci. Vypsání architektonické i výtvarné soutěže má svá specifika, která je nutné respektovat. Jsou důležitá pro kvalitní zastoupení autorů v soutěži , což se promítne i v úrovni výsledného díla.

Více k tématu zde: