Zdravý život ve zdravém městě

Jan Hrkal, Ing.

technik

Zaměstnání: pracující důchodce, technik ve státní správě

Proč kandiduji: „Vadí mi upřednostňování osobních a skupinových (klientelismus) zájmů na úkor rozvoje města a jeho občanů. Personálně nemám rád hlupáky a arogantní jednání. V současnosti jsem opoziční zastupitel a člen sportovní komise. Chci změnu – nesyslit, ale sloužit.

Další informace: Kromě velké rodiny (1+3+2+1 = žena, synové, vnučky, vnuk) je můj zájem zaměřen na pohyb, sport a jeho podporu – předseda TJ Sokol Pokratice – Litoměřice z.s. a cvičitel. Dále mě baví cestování, práce v přírodě a četba. Vzdělání: VŠ – elektrofakulta VA Brno – počítače. Postgraduál ČVUT a VŠE Praha – specializace na projektování velkých systémů, analýzu a řízení. Práce v městské samosprávě od r. 1990 jako nezávislý. Od roku 2008 člen Strany zelených. Moje výzvy a témata : podpora zdraví a pohybových aktivit bez rozdílu věku a sociálních podmínek, udržitelný rozvoj, efektivní hospodaření, aktivizace občanství jako základní podmínka rozvoje města.

• Budeme prosazovat opatření ke snížení prašnosti a hluku.
  • Chceme více městské zeleně a lepší péči o ni: park v areálu nemocnice, vznik a úprava školních zahrad.
  • Mostná hora pro relaxaci a sport: velké přírodní hřiště, venkovní cvičební prvky pro mládež i seniory.
  • Sport pro všechny: dostupné sportovní vyžití pro všechny skupiny obyvatel, efektivní nakládání s městskými sportovišti.
  • Prioritou financování sportu je sportování mládeže a seniorů.

Litoměřice nemají zrovna nejčistší ovzduší. Zvláště ze zimního smogu by člověk mnohdy nejradši utekl. Zelení podporují zdravé životní prostředí. Podpoříme ekologické vytápění v rodinných i bytových domech. Budeme se lépe starat o nejúčinnější lapače prachu ve městě – stromy a keře – a kde to půjde, budeme vysazovat nové. Podporou a propagací hromadné dopravy chceme zklidnit a vyčistit centrum města.

Zeleň je jedna z našich priorit. Okolí nemocnice chceme upravit do podoby parku a vytvořit tak novou oddychovou zónu. Městské školy budeme motivovat k obnově školních zahrad.

Rozšíříme dětské hřiště pod Mostkou. Maminky s malými dětmi nemají v Litoměřicích mnoho míst, kde by mohly bezpečně a v klidu trávit čas. Hřiště na ostrově je v pěkných dnech doslova obležené. Na Mostce mu chceme vytvořit protipól s přírodními herními prvky. Nezapomeneme ale ani na mládež a seniory: pod Mostnou horou přibyde také venkovní tělocvična.

Zelení podporují sport. Chceme, aby byl ve městě dostupný pro všechny skupiny obyvatel. Na prvním místě ale podpoříme sportovní aktivity pro děti, mládež a seniory.

Mnozí nás obviňují, že zákazem hazardu připravíme sportovce o peníze. Není to pravda. Příjmy z hazardu jsou rozpuštěné v městském rozpočtu a představují jen jeho malé procento. Je na radnici, kam je přerozdělí. My navrhujeme ušetřit jinde – efektivními nákupy, zakázkami bez dodatků ke smlouvám a také tím, že nepodpoříme megalomanské investice typu Pivovar. Sportovci u nás nepřijdou zkrátka.