Radnice, nemocnice a občanská společnost

Jsem ráda, že konečně veřejnost začíná zajímat, co se ve městě děje. Podobný přístup jako k nemocnici má radnice někdy třeba i k problémům v sociální sféře. Ptejte se radních a úředníků, sledujte co se děje okolo a chtějte odpovědi. Když jsem panu starostovi před dvěma lety při otevírání Bosé stezky sdělila veřejně svůj názor na nebezpečí převodu nemocnice na soukromého majitele, nikdo z přítomných se neozval a asi mi ani nevěřil. Pan starosta mě pak ubezpečoval o nutnosti a chytrosti tohoto postupu…. ptejte se prosím a buďte pozorní nejen teď, ale i nadále, právě naše lhostejnost dává křídla… příkladů je v republice dost. Chce to hodně odvahy a moudrosti ode všech zúčastněných. Ale pozor, nejde o válku, ale o fungující občanskou společnost, která tu žalostně chybí. Jde o dohodu a nikoliv nadvládu, ať už z kterékoliv strany. To je DEMOKRACIE. Je k tomu potřeba vytrvalost, trpělivost a důslednost, sebereflexe a duševní vyspělost ….emoce vzteku pominou, ale práce zůstane….tak prosím a díky dopředu vám všem, že váš zájem neopadne s jarním sluncem.

Tento text nám poskytla MUDr. Lucie Horáková. Je to aktivní litoměřická občanka, které nikdy nebylo jedno co a jak se kolem ní děje. Byla například v roce 2011 mezi zakládajícími členy skupiny Občané proti kalům. Je autorkou návrhu Bosé stezky v rámci participativního rozpočtu města Litoměřice 2017. Nyní se zajímá o další osud litoměřické nemocnice, který ji není lhostejný. V současností působí jako lékařka EUC Klinika Ústí nad Labem s odborností – rehabilitace, konzervativní podiatrie a sportovní medicína.