Doprava

Filip Horák, DiS.

přípravář staveb

Zaměstnání: přípravář staveb

Proč kandiduji: Pro lepší život je potřeba se do okolního dění zapojovat a pomáhat. A rozvíjet společný prostor. Mrzí mě přehlížení potenciálu vlastních obyvatel odpovědnými úředníky a neefektivní vysávání rozpočtů města radními. Mysleme na budoucnost, nežijme pro hodnotící tabulky a minulost!

Další informace: Narozen v Litoměřicích. Po Gymnáziu Josefa Jungmanna jsem absolvoval Vyšší odbornou školu v Táboře se zaměřením na pozemkové úpravy a ekologii krajiny. Nicméně již 15 let se živím jako rozpočtář staveb. Od roku 2014 jsem členem subkomise dopravy Rady města.

Pomáhal jsem se založením spolku Kinoklub Ostrov, stal se garantem projektu Mladé Litoměřice, financovaného NROS a Nokia. V současnosti se starám o propagaci městského vermikompostování, semínkovnu v litoměřické knihovně a chystám již pátý ročník Litoměřického medobraní. Jsem držitelem značky Regionální produkt Českého středohoří, členem Mecenášského klubu Národního divadla a Podporovatelem Centra současného umění DOX v Praze.

Mezi mé další velké zájmy patří pěší i cykloturistika “na lehko”, včelaření, knihy. Pasivně také hudba, balet, divadlo.

• Chceme levnou a kvalitní MHD.
  • Trasy a zastávky upravíme podle potřeb občanů – MHD pojede na náměstí.
  • Zařídíme návaznost na autobusové a vlakové spoje.
  • Navýšíme kapacitu záchytných parkovišť na okraji historického centra.
  • Na kole bezpečně po celém městě – nové cyklotrasy.

Naším cílem je levná a efektivní městská hromadná doprava, šitá na míru lidem v Litoměřicích. Chceme novou zastávku na náměstí, abyste z Pokratic nemuseli na malý nákup nebo na úřad autem. Autobusy musí navazovat na dálkové spoje – na horním i na dolním nádraží.

Na okraji historického centra chceme navýšit kapacitu záchytných parkovišť a zároveň je zvýhodnit oproti parkování přímo v centru. Slibujeme si od toho zklidnění na náměstí a v jeho okolí.

Mírové náměstí je dnes velké parkoviště, přitom by mohlo být centrem společenského života. Nechceme lidem vjezd do centra zakazovat, chceme motivovat, aby využili jiný způsob dopravy. Levnou a pohodlnou MHD, nebo třeba kolo. Prvním krokem ke zpříjemnění náměstí bude nový přechod pro chodce od ulice 5. května směrem k radnici.

Po letech slibů a nenaplněných cyklogenerelů zařídíme, aby se cyklista dostal bezpečně přes město a to i v historickém centru. Zavedeme páteřní cyklotrasy, na kterých se nebudete bát, že Vás na křižovatce srazí auto. Tam, kde to půjde, využijeme i opačný směr v jednosměrkách. U městských zařízení doplníme stojany.

Na dětském dopravním hřišti chybí značky z cyklistického provozu. Doplníme je, aby se děti mohly bezpečně naučit jezdit městem na kole.